CRÒNICA DE LA PANDÈMIA DE LA COVID A LES BALEARS (Qüestionari FADSP 27/09/2020)

OBSERVATORI DE LA SANITAT DE LES ILLES BALEARS

COMUNICAT DE L´ADSP-IB DAVANT LA PANDÈMIA COVID-19 APRENENT DE LA CRISI

Aprendrem moltes coses d’aquesta crisi, les seves conseqüències seran importants tant des de la nostra visió personal, com per al futur del sistema sanitari i de la societat.

La Junta Directiva de la ADSP-IB valora la situació i explica els seus plantejaments i propostes per a superar-la

Iniciativa Legislativa Popular (ILP) “Medicaments a un preu just”

INFORMACIO SOBRE LA ILP A LES BALEARS

 

-Díptic informatiu ILP “Medicaments a un Preu Just” a les BalearsPrem aquí per descarregar

Esquema d´instruccions per als voluntaris sobre recollida de signaturesPrem aquí per descarregar

-Informació addicional i organitzacióPrem aquí per descarregar

-PPT de presentació de la ILP a les BalearsPrem aquí per descarregar

-Cartell de presentació de la ILP a Palma. Dia 12 de Febrer 2020 18:30. Centre FlassadersPrem aquí per descarregar

 

Informació completa a:

https://ilp.medicamentosaunpreciojusto.org/

 

Per què la ILP “Medicaments a un preu just”?

En els darrers anys hem assistit a un augment continuat dels preus dels nous medicaments, en moltes ocasions amb xifres molt superiors als costos de recerca i fabricació. Aquesta situació ha comportat un important increment de la despesa farmacèutica, posant en perill la sostenibilitat del sistema públic de salut.

La ILP aborda la manca de transparència del sistema de fixació de preus i l’opacitat de les negociacions que manté l’administració pública amb la indústria farmacéutica.

Així mateix, la iniciativa pretén fomentar la formació independent dels professionals sanitaris, regular la promoció i divulgació adequades dels medicaments, així com promoure la seva recerca pública.

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) permet la participació directa dels ciutadans en el procés d’elaboració de lleis, mitjançant la presentació de 500.000 signatures (Llei orgànica 3/1984). Davant la gravetat de la situació i la falta d’iniciatives polítiques, diverses organitzacions socials de la sanitat pública, de la transparència, de la comunitat científica i dels pacients de tot l’estat espanyol han promogut la ILP “Medicaments a un preu just”

Com donar suport a la ILP i aconseguir que la nostra sanitat pública no perilli

Perquè les lleis defensin els nostres drets i la nostra sanitat pública universal i de qualitat. Informa’t i dóna suport a la ILP signant en els plecs oficials dels voluntaris de Balears per la ILP o bé acudint a la Seu de Metges del Món IB. C/ Ricardo Ankerman núm. 1 de Palma (Al costat d’avingudes)

 

Comissió Promotora estatal:


Amb el suport de les organitzacions de la Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de les Illes Balears:

Conferència: PRIVATITZANT LA SANITAT PÚBLICA “Entre lobbyes i portes giratòries”

Conferència

Dijous 17 d´Octubre de 2019 a les 18:30
Centre Flassaders C/Ferreria, 10. Palma.

PRIVATITZANT LA SANITAT PÚBLICA
“Entre lobbys i portes giratòries”

Luisa Lores Agüin
Manuel Martín García

Organitza: Associació per a la de Defensa de la Sanitat Pública de les Illes Balears (ADSP-IB)

https://adspillesbalears.org/es/

Sessions en línia 2019: “L´accés al medicament i la sostenibilitat del sistema de salut a Balears. Propostes 2019”

El Servei de salut de les IB va signar l’adhesió al manifest “NO es SANO” al setembre de 2018. L´ADSP-IB en col•laboració amb les organitzacions que donen suport a la iniciativa “NO es SANO” i el Servei de Salut de les IB, està presentant en els centres de salut, hospitals, gerències i centres docents de les Illes Balears, la sessió:

“L’accés al medicament i la sostenibilitat del sistema de salut de Balears. Propostes 2019”

Des de la pàgina actual es pot accedir a les presentacions PPT de les sessions realitzades.

Sessions:

-Presentació PPT model, disponible per a ser descarregada i adaptada per a futures presentacions. Inclou notes explicatives a peu de diapositiva. Per a descarregar premi aquí

Sesiones realizadas:
-Sessió Escola Enfermeria de la UIB. Palma 10/10/2018. Per a descarregar premi aquí
-Sessió General Hospital Son LLàtzer. Palma 09/01/2019. Per a descarregar premi aquí
-Sessió General Hospital Son Espases. Palma 21/02/2019. Per a descarregar premi aquí
-Sessió Centre de Salut de Alcudia. 10/04/2019. Per a descarregar premi aquí
-Sessió Gerència d´Atenció Primaria de Mallorca. 08/05/2019 Per a descarregar premi aquí
-Sessió Conselleria de Salut. 03/06/2019. Per a descarregar premi aquí

Notes:

La major part de les sessions han estat presentades per Francesc Puigventós i Eugenia Carandell. La sessió d’Alcúdia per José Manuel Aranda.
A mesura que es disposa de dades i informacions recents, l’esquema de presentació de les sessions, s’ha anat actualitzant. També les gràfiques de consums i la despesa farmacèutica. Es recomana consultar l’última de les versions publicarà.

24 PROPOSTES DE LA PLATAFORMA CIUTADANA PER LA SANITAT PÚBLICA ALS PARTITS POLÍTICS DE BALEARS. 8-05-2019

Les 10 organitzacions que conformen la Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de les IB (*) han proposat a tots els partits polítics que concorren a les pròximes eleccions municipals i autonòmiques 24 mesures per a millorar la universalitat i qualitat del sistema públic de salut.

La Plataforma ha demanat als partits polítics el compromís d’assumir aquests punts com a propis en el cas que després dels comicis tinguin responsabilitats de govern.

Enllaç amb archiu: “24 Compromisos per a Partits Polítics CAT”

(*) ADSP-IB. Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de les Illes Balears / FAVP Federació d´Associacions de Veïns de Palma / ADIBS. Dones de les Illes Balears per a la Salut / ALAS Lluita Anti-Sida de les Illes Balears / ATTAC Mallorca. Associació Tasació de les Transaccions financeres i per l´Acció Ciutadana / CAP-Endavant Balears Plataforma Garantitzem les Pensions / FSC. Fòrum Social de Mallorca / La Defensa de Consumidors i Usuaris de Balears / ADIS Associació Dignitat i Solidaritat / MdM Balears Metges del Mon Illes Balears.

L´ADSPIB PRESENTA NOVES PROPOSTES PER A L´ATENCIÓ PRIMÀRIA DE BALEARS (06/03/2019)

Dossier Punt 6: ÀREA D’ATENCIÓ PRIMÀRIA

El punt 6 del manifest de l´ADSPIB proposa “Reforçar l’Atenció Primària com a eix i ordenació de l’assistència sanitària i millorar la coordinació entre els nivells assistencials d’atenció primària i atenció especialitzada/hospitalària.”

En el document es presenten de forma detallada els eixos bàsics per a:

1 – Potenciar una gestió autònoma, participativa i descentralitzada dels serveis d’atenció primària.
2 –Incrementar la coordinació amb l´atenció especialitzada implantant models col•laboratius amb l´objectiu d’augment de la capacitat de resolució de l´atenció primària i la reducció de les llistes d’espera a l´atenció especialitzada.
3 – Desenvolupament en tots els centres de programes de prevenció i promoció de la salut, fomentant la coordinació intersectorial i la participació comunitària.
4 – Extensió de la cobertura dels serveis existents i increment de la cartera de serveis assistencials en l’àrea matern-infantil i patologia de l’aparell locomotor.
5- Incrementar les inversions en els centres de salut per a l’accés a noves tecnologies i l’adequació de les instal•lacions actuals.
6-Contribuir a la desmedicalització de la societat i a la prevenció quaternària desenvolupant la campanya “No es sano”, sumant-se a les iniciatives “No hacer” i proposant en consulta alternatives no farmacològiques a demandes sanitàries.

CONTRA LA MEDICALITZACIÓ DE LA VIDA: ESTRATÈGIES Y PROPOSTES. L´ADSP-IB presenta 3 propostes a la societat

José Manuel Aranda

Membre de l´Associació per a Defensa de la Sanitat Pública de les IB (ADSP-IB)

08/03/2019

Estem assistint a una invasió de “la medicina” en la vida quotidiana. Els professionals ho notem perquè situacions fins ara considerades no mèdiques (la mort d’un ser estimat, una separació, problemes en el treball, la menopausa, la pubertat …) són motiu habitual de les consultes. S’està perdent la contenció dels cuidadors i els remeis casolans de tota la vida per a problemes lleus i moltes vegades sembla necessari que el professional certifiqui que una persona està constipat o té una diarrea. Aquesta invasió també afecta als mitjans de comunicació i les xarxes socials que s’omplen de malalties i els seus tractaments. Apareixen “gurus” que ofereixen remeis per a resoldre “la malaltia de viure”.

És cridaner que una societat que viu més i on s’han erradicat les grans plagues del passat, tingui cada vegada més persones que es consideren o se’ls etiqueta de malaltes i conseqüentment requereixen algun tipus de tractament expert. A aquest fenomen social el denominem medicalització i convé reflexionar sobre les seves possibles causes i conseqüències

Sempre val més prevenir que curar? Una mala lectura de la medicina preventiva (sempre val més prevenir que curar) és una de les seves causes. Si el seu ideal és el risc 0 (no mort, no malaltia, no sofriment) totes les persones sanes haurien de ser tractades per “experts” com a malalts potencials. Ens podem imaginar com s’amplia el negoci de qui obtingui beneficis de la malaltia (o dels riscos) creant dependència dels seus productes. És clàssic l’exemple d’invenció de malalties (per exemple el colesterol, la tristesa, la timidesa o la menopausa), però podria ser extensible als aliments-medicina, el fitness o la biotecnologia. Una societat “en risc” és una societat espantada a la recerca de seguretat i disposada a pagar per “la seva salut”. La prevenció és un dels grans avanços de la medicina, però no tot és prevenible i sempre cal valorar si és pitjor el remei que la malaltia.

Si això es barreja amb el “tot aquí i ara”, màxima del consum modern, s’oblida el principi bàsic de la medicina: que el cos humà té gran capacitat de autocuració… però que això porta el seu temps. Cada vegada aquesta mes lluny la imatge del metge que cuida “expectant”.

Els i les professionals han col·laborat amb la medicalització. Els serveis sanitaris cada vegada estan més fragmentats amb pèrdua de la visió global de l’ésser humà, cada vegada són més especialitzats i amb menys orientació cap a la salut pública i la promoció de salut. Aquest és el camp que la medicalització necessita. Els metges, bé amb pràctiques defensives o directament influïts per la indústria farmacèutica, fan cada vegada més, usant proves diagnostiques i terapèutiques que a vegades no tenen justificació i causen malaltia. A més la pràctica professional moderna se sustenta menys en l’experiència i més en guies i protocols que moltes vegades estan basats en assajos clínics no fiables. Sabem de la no publicació de resultats que no beneficien als patrocinadors i de l’ús de metodologies esbiaixades i no vàlides. És l’inconvenient de deixar la recerca en mans dels grans grups de pressió amb interessos en el sector.

Són clars els perjudicis de la medicalització per a la societat. La hiperutilització dels serveis sanitaris  tanca un cercle viciós de més diagnòstics, més proves, més intervencions, més efectes adversos: no hi ha límit per a la intervenció mèdica encara que segueixi la llei dels rendiments decreixents. La iatrogènia (emmalaltir per intervencions mediques) és una causa important de mort als països desenvolupats. La despesa sanitària es dispara: si l’única intervenció a l’envelliment és la resposta mèdica, el creixement dels costos públics serà insostenible (i el negoci de la indústria més rendible cada vegada). Creixerà la desigualtat: a les últimes tecnologies només tindran accés qui pugui pagar-les.

És paradoxal que quan es parla tant d’apoderament de la ciutadania aquest procés de medicalització en el fons el que faci, sigui expropiar a les persones de la seva salut i fer-los cada vegada més dependents (dels serveis que poden contractar, dels diners que es poden gastar, dels professionals disponibles…).

Una visió que implica la negació del sofriment, la frustració, la por, la malaltia i la mort com a realitats humanes, porta a la construcció d’un món virtual no humà que cap desitgem, però al qual ja ens acostumen les sèries de televisió.

Enfront de la medicalització, l’Associació per a Defensa de la Sanitat Pública de Balears (ADSP-IB) planteja 3 propostes a la societat:

La primera va dirigida a la ciutadania (les seves institucions, organitzacions i també els seus polítics) i té com a objectiu posar en valor la PROMOCIÓ DE LA SALUT per a afrontar els reptes del futur (envelliment, malalties del desenvolupament, dependències, accidents i violències, desigualtats creixents). És una estratègia NO SANITÀRIA que implica l’augment de l’activitat física, la millora de les relacions socials i personals, la dieta mediterrània, el respecte al medi ambient, equitat… Cercar L´AUTONOMIA I L’APODERAMENT de les persones, la recuperació de les teràpies no farmacològiques per a la resolució dels problemes comuns. També busca el CONSENS, un acord entre tots per a la millora de la salut.

La segona concerneix els professionals i té com a objectiu NO MEDICALITZAR SENSE NECESSITAT LES CONSULTES SANITÀRIES. Proposem sumar-se activament a iniciatives nacionals i internacionals com NO FER que pretén disminuir les intervencions innecessàries, aquelles que no han demostrat eficàcia, tenen escassa o dubtosa efectivitat o no són cost-efectives.

La tercera és una cridada a l’Administració Sanitària perquè impulsi decididament uns serveis sanitaris públics, independents dels grups de pressió de la indústria, en tots els àmbits assistencials i de gestió dels serveis de salut. Basats en l´ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT com a eix i ordenació de l’assistència sanitària, millorant la coordinació entre els nivells assistencials d’atenció primària i atenció especialitzada / hospitalària. I orientats cap als factors de major valor i importància per a la SALUT PÚBLICA i la PROMOCIÓ DE SALUT.

Comunicado de prensa de la ADSP-IB: ANTE LA POLÉMICA DEL NOMBRAMIENTO DEL JEFE DE SERVICIO DE NEFROLOGÍA EN EL HOSPITAL SON ESPASES

 

Comunicado de prensa de l´Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de les Illes Balears (ADSP-IB).

Palma, 18/02/2019

Nuestra asociación tiene definidos unos principios básicos en defensa de una sanidad pública y de calidad, principios que también reciben el apoyo  de las organizaciones que forman parte de la Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública de les IB.

Estos principios expresan la necesidad de:

– Una total transparencia en la gestión del sistema sanitario como parte de toda política de gestión pública.

– Una gestión sanitaria pública, con políticas de recursos humanos que potencien la dedicación exclusiva de los profesionales a la asistencia pública.

– Una política de recuperación de las privatizaciones o externalizaciones, mediante la rentabilización de los servicios públicos.

En base a ellos, y ante la polémica del nombramiento del jefe de servicio de nefrología del Hospital Universitario Son Espases (HUSE), exponemos que:

  1. Nuestra asociación quiere manifestar su preocupación por el procedimiento vigente para la asignación de plazas de Jefes de Servicio por parte del Servei de Salut de les IB, muy alejado de los necesarios criterios de igualdad, mérito, capacidad y publicidad, los cuales son inexcusables cuando es convocada una plaza en la administración pública.
  2. El Servei de Salut de les IB debe explicar con absoluta claridad cuáles fueron los mecanismos seguidos para hacer pública la convocatoria de la jefatura del servicio de nefrología, cuáles han sido los criterios y los resultados de la baremación a la que se han sometido los aspirantes así como el informe del comité asesor nombrado a tal efecto.
  3. Consideramos inadmisible que en las convocatorias para cubrir plazas de jefes de servicio médico no se exija el requisito de dedicación exclusiva. Máxime en este caso, donde la progresiva concertación de hemodiálisis en centros privados hace más necesaria, si cabe, la exigencia de incompatibilidad entre la jefatura de servicio y el trabajo en el ámbito sanitario privado para evitar el conflicto de intereses en la gestión de un área tan importante de la actividad sanitaria.