Sobre lacord SIMEBAL-IB-Salut

SOBRE L’ACORD SIMEBAL-IBSALUT A L´ ATENCIÓ PRIMÀRIA 14/01/2023

Article Publicat a Diario de Mallorca 14/01/2023

Estem assistint a la disminució d’accessibilitat als professionals d’atenció primària (AP) amb llistes d’espera inacceptables i activitats interposades, telèfon, telemedicina, correu electrònic, que disminueixen les prestacions imprescindibles al model (activitats preventives, comunitàries i de promoció de salut .

Si no s’incorporen als centres de salut més professionals, hi ha tres possibilitats: o s’allarga la llista d’espera, o els atenen els mateixos professionals que han atès els 25 previs, o els atenen altres professionals que es vulguin treure un «plus de sobresou», trencant la continuïtat assistencial. Aquest sistema anomenat peonada, assajat en assistència hospitalària, ha demostrat històricament la seva ineficiència, en no millorar els recursos estructurals per atendre la demanda. O potser s’està pensant a derivar els pacients a la privada com al pla per reduir les llistes d’espera d’atenció especialitzada?

Tenint en compte l’interès de la població, no ens sembla acceptable cap de les tres opcions.