Crònica d´una societat intoxicada

Entrevista i debat amb el profesor

Joan Ramon Laporte

Dimecres 29 de Maig 2024 a les 18h al Centre Flassaders

Palma de Mallorca

 

Acte organitzat per l´Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de les Illes Balears (ADSP-IB)

El professor Joan-Ramon Laporte és un referent per les seves aportacions al coneixement dels medicaments al nostre país. Com a catedràtic de Terapèutica i Farmacologia Clínica i cap de servei a l’Hospital de la Vall d’Hebron va ser fundador i impulsor de publicacions de referència com l’Index Farmacològic i el Butlletí Groc de Farmacovigilància entre moltes altres. Continua aportant la seva experiència, coneixement crític i aquest any ha publicat el llibre Crònica d’una societat intoxicada.

En la seva introducció indica “Si acudiu a un centre sanitari per a una consulta mèdica, és molt probable que us receptin un medicament. De cada 10 persones, tres prenen un fàrmac per dormir o per a la depressió, dues o tres prenen un omeprazol, i dos un medicament per al colesterol. Quan són realment necessaris, hi ha molts fàrmacs que poden curar una malaltia o alleujar els símptomes. Però també patim una epidèmia silenciosa d´efectes adversos dels medicaments, que a Espanya són causa de més de mig milió d´ingressos hospitalaris i com a mínim 16.000 morts a l´any. El problema és que sovint els medicaments que es prescriuen són innecessaris, estan contraindicats, no són els adequats per a aquella persona o són prescrits a dosis massa altes” i posa com a exemples de la invenció i exageració de malalties: “la medicalització de la menopausa, el consum de vitamines, benzodiazepines, el tractament del colesterol alt, els analgèsics  i l’obsessió pel mal anomenat sobrepès, el «primisme».

Des de l’ADSP-IB creiem que divulgar i debatre sobre l’actual medicamentalització de la societat contribuirà a millorar la salut i el benestar de les persones per afrontar la vida amb els seus avenços i incerteses.